3D Yazıcılar Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Son yıllarda ARGE çalışmalarıyla beraber yazıcı ve printer alanında büyüyen, gelişen birbirinden farklı niteliklere sahip tasarlanmış 3D yazıcılar, 3 boyutlu baskı olarak bilinen, sanal ortamda hazırlanan çalışmaların kimyasal ve ısıl işlemlerden geçerek yazıcıdan nesne halinde üretilmesine denir. 3 boyutlu yazıcılar, birbirinden farklı baskı türleriyle beraber çeşitli hammaddeleri kullanılmasıyla beraber yapılır.

Birçok 3D yazıcı modelleri bulunur. Sanal ortamda, 3 boyutlu tasarlanan nesnelerin katı formda – somut halde dönüşmesinde yardımcı olan bu makineler birbirinden farklı özelliklerde yaygın kullanımı bulunur. Birbirinden farklı aparatlar, nesneler üretebilmek için birbirinden farklı 3D tarayıcısıyla beraber cismin çıktısını alabilirsiniz. Sanal ortamda. Tasarlanan bir prototip ile ilgili olarak kendi ürünlerinizi üretebilir, istediğiniz gibi üzerinde oynama yapabilirsiniz. Bu anlamda kısaca 3 boyutlu yazıcılar, günümüzde pek çok şeyi baskı halinde tasarlayacağınız yapabileceğiniz ürünler olarak bilinirler.

Birbirinden farklı özelliklerde nitelendirilen üretim yönetimi bulunan 3D yazıcı modellerinde, baskı için birbirinden farklı hammaddeler kullanılmış olsa da genel itibariyle filament adı verilen termo plastik materyali kullanılarak 3D baskılar yapılır. Bu filamentler sayesinde istenen kalıpların hazır şekilde sanal ortamda bilgisayarda çizilmesiyle beraber CAD vb. 3d çizimi sonrasında hazırlanarak 3D printer ile çıktıya alınması sağlanabilir.

3D yazıcıların sanal ortamda çizimi için birbirinden farklı modellerde programlar kullanılarak yapılabildiğini söylemek mümkündür. Genel olarak bilgisayar ortamında 3 boyutlu model tasarım için AutoCAD ya da Solidworks gibi programlar kullanılır. Bu programlar bilgisayar destekli tasarım programı olarak adlandırılan CAD programları olup 3 boyutlu tarayıcılar sayesinde de taranmış olan nesnelerin çıktıları alınır.

Programlar aracılığıyla çizilen tasarımların tamamı nesneler halini alması için “.STL” uzantısında dışa aktarılabilir. Bu nedenle de programlar, bu uzantıyı desteklemeli ve bu uzantıda sizlere direkt olarak dosya verebilir olmalıdır. Dışa aktarılan bu verilerle beraber en iyi şekilde dosya algısı ve baskı işlemlerini yaparak, istenilen niteliklerde 3D yazıcı makinesinden de faydalanmış olabilirsiniz.

3D Yazıcı Çalışma Prensibi Nedir?

Birbirinden farklı makineler, pek çok çalışma prensibine sahip olsa da baskı işlemleri öncesinde yazıcıda bulunan nozzle kafa bölgesinde bir sıcaklık derecesi istenir ve beklenir. 3D baskı işlemine başlamadan önce bu alanda eriyen filamentlerin katman şeklinde serilmesiyle beraber gerçekleşen 3D baskı çalışma mantığında, filamentin en iyi şekilde yayılması için kafa noktası olan nozzle bölgesinden çıkartılırken yüksek sıcaklıktan geçmesi gerekir.

Yüksek sıcaklık, bu filamentin eriterek çıkartılmasını sağlayıp kafa noktasında eridikten sonra yüzeyde yayılarak donması ve katı forma geçmesini sağlar. Tüm katmanlar, çizimlerinizle beraber sağlandığında model tamamen katı formda hazır hale getirilirken burada sizlere çıktısı istenilen ölçülerde çıkartılır.