Ölü Piksel Nedir, Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır, Ölü Piksel Nasıl Düzeltilir

Piksel, görüntünün görüntüleme sığasına sahip en küçük bölgesidir. Ölü piksel dediğimiz terim kırmızı, yeşil, mavi gibi alt piksellerin tamamının kalıcı olarak kullanılmadığı bilgisayar, telefon veya televizyonun ekranında siyah nokta oluşmasına sebep veren bir öğedir. Bu tarz ekranlarda mikroskobik yakınlaştırmalar yapıldığında aslında bütün bu görüntülerin temelinde RGB görüntü yani kırmızı, yeşil ve mavi renkler bulunmaktadır.

LCD ekranınızda görülen her piksel ölü piksel demek değildir. Bazı durumlarda görüntü tek bir renkte kalabilir ve bu durum sıkışmış piksel olduğunu gösterir. Sıkışmış piksel her zaman ekranınızda kalıcı olarak kalmaz, kendiliğinden kaybolabilir. Ancak aynı şey ölü piksel için geçerli değildir, tamamen donanımsal sorun olan ölü piksel üretim hatalarından kaynaklanır ve bilgisayarınıza indireceğiniz programlarla düzeltilebilecek bir durum değildir.

Ölü Piksel Nedir?

Öncelikle irdelememiz gereken konu ölü piksel ve sıkışmış piksel arasındaki farktır. Sıkışmış piksel, her zaman kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere tek renktir ve sıkışmış pikseli düzeltmek mümkündür. Ayrıca kendiliğinden de sıkışmış piksel kaybolabilir. Ölü pikselin rengi ise siyahtır, içinde birden fazla renk barındırdığı ve donanımsal kaynaklı olduğu için bu pikseli düzeltmek mümkün değildir.

Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

Ölü pikseli internet veya masaüstünde gezinirken fark etmek zor olabilir. Ayrıca monitörü ilk aldığımızda yapmamız gereken en önemli test ölü piksel testidir. Bu testi ilk alışımızda yapmamız dahilinde üretici firmayla direkt iletişime geçebiliriz. Ölü pikselleri fark etmemiz için internette arama motoruna ”Dead Pixel Test” yazarak karşımıza çıkan sitelerden yapabiliriz. Bu testi yapmadan önce mümkünse monitörümüzün ekranını temiz bir bezle silmeliyiz, aksi taktirde ekranda bulunan toz parçacıklarını ölü piksel olarak düşünebilirsiniz.

Ölü Piksel Nasıl Düzeltilir?

Ölü piksel donanımsal kaynaklı ve fabrika çıkışı hatalı bir sorun olduğu için maalesef internet üzerindeki uygulamalarla düzeltilebilecek bir sorun değildir. İnternet üzerinde bulunan bu uygulamaları bilgisayarınıza indirmeniz virüs ve trojen gibi tehditlere yola açabilir. Eğer ekranınızda ölü piksel bulunuyorsa yapmanız gereken ürünü satın aldığınız yere başvurmaktır.

Bu yazımızda ölü piksel hakkında bilgiler verdik. Umuyoruz gerekli testleri yaptıktan sonra herhangi bir sorunla karşılaşmaz ve monitörünüzü doyasıya kullanırsınız…