Telefonun Yavaş Şarj Olmasının Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde akıllı telefonlar hemen herkesin hayatında büyük bir yere sahip, insanlar neredeyse bütün işlerini artık bilgisayarlara ihtiyaç duymadan akıllı telefonları üzerinden rahatlıkla yapabilmekteler. Alışveriş yapmak isteyen biri mağazaya gitmek yerine telefonundan alışveriş yapabilir, pandemi dolayısıyla internet üzerinden gerçekleştirilen derslere öğrenciler rahatlıkla katılabilir, video, film veya dizi izlemek isteyen biri televizyona ihtiyaç duymadan rahatlıkla akıllı telefonundan bunları izleyebilir veya internet üzerinden herhangi bir haber veya bilgiye ulaşmak isteyen kişi bunu rahatlıkla akıllı telefonundan yapabilir.

Hayatımızda büyük yer edinen bu akıllı telefonların da bazı sorunları bulunmakta. Bu sorunların belki de en büyüğü olan ve günümüz teknolojisiyle hala aşılamamış bir durum olan şarj sıkıntısıdır. Yüksek çözünürlüklere sahip bu telefonlar, işlevlerini yerine getirirken doğal olarak hızlı ve yüksek şarj tüketimine sahipler. Bu durumda kullanıcılar, telefonlarının olabildiğince hızlı şarj olmasını istemekte ancak bazı durumlar bunu engellemektedir. Eğer telefonunuz yavaş şarj oluyorsa birçok işinizi hallettiğiniz bu telefon bir anda işlevsiz bir elektronik cihazdan farksız bir hale bürünür.

Telefonların yavaş şarj olmasının belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere telefonunuz neden yavaş şarj olduğunu maddeler halinde açıklayacak ve telefonun şarj oluşu hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Dilerseniz lafı uzatmadan telefonlarınızın neden yavaş şarj olduğunu ve neden böyle sıkıntılarla karşılaştığınızı sizlere anlatalım.

Telefonlar Neden Yavaş Şarj Olur?

1. Bağlantı Noktası Temassızlığı

Telefonların yıllar geçtikçe veya düzensiz kullanımlar sonucu bağlantı noktalarında temassızlık veya aşınma olabilir. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken elinize minik fırça gibi plastik aletler alarak telefonunuzun şarj giriş kısmını toz ve partiküllerden yavaş bir şekilde temizlemeyin. Bu işlemi yaparken başka bir telefon yardımıyla telefonunuzun şarj girişine ışık tutarak yapın, aksi taktirde telefonun şarj giriş kısmına kalıcı hasarlar verebilirsiniz. Bağlantı noktasındaki temassızlık sadece telefonunuzdan değil, şarj aletinizden de kaynaklı olabilir. Eğer telefonunuzun şarj girişinde bir sıkıntı bulunmadığından eminseniz yeni şarj aleti alarak sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.

2. Orijinal Olmayan Kablo ve Adaptörler

Yukarıda verdiğimiz madde gibi telefonunuzun yavaş şarj olmasının sebebi telefonunuzdan kaynaklı olmayabilir. Bu gibi durumlarda yöneleceğiniz ilk şey tabii ki şarj aletleridir. Üzerine basılarak ezilmiş, yıllar geçtikçe kablosu yıpranmış şarj kabloları telefonunuzun yavaş şarj olmasında önemli bir etmendir. Eğer şarj kablonuzda bir sıkıntı bulunmuyorsa adaptörünüze de göz atmalısınız. Adaptörün kalitesizliği veya güç kaynağının yetersizliği telefonun yavaş şarj olmasına sebebiyet verebilir.

Eskimiş bir şarj aletini değiştirmek istiyorsanız, telefonunuzun orijinal şarj aletinden başka bir aksesuar almayın. Aksi halde bu şarj aletleri telefonunuzun sadece yavaş şarj olmasına sebebiyet vermekle kalmayıp, telefon bataryasına geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir.

3. Şarj Dolumu Esnasında Telefonu Kullanmayın

Bu olayı bir örnek vermek gerekirse şöyle anlatabiliriz. Siz uyurken etrafınızdan gelen yüksek sesler, rahatsız edici gürültüler sizin uykunuzdan sürekli uyanmanızı ve rahat bir uyku geçirmemeye sebebiyet verecektir. Aynı durum telefonlar için de geçerlidir. Şarj esnasında yüksek batarya harcayan uygulamaları kullanmaya devam ederseniz hem telefonunuz geç şarj olacaktır hem de telefon batarya ömrünün kısalmasına sebebiyet verecektir.

4. Ömrünü Tüketmiş Batarya 

Bataryalar lityum iyon pillerinden oluşmaktadır ve bu piller sonsuza kadar dayanmaz. Bundan dolayı telefonunuzun yavaş şarj olmasının nedenlerinden birisi de bataryanızın ömrünün tükenmiş olmasıdır. Eski bir akıllı telefon sahibiyseniz, cihazınızın arka tarafını çıkartarak rahatlıkla bataraya değişim yapabilirsiniz. Ancak yeni nesil telefonlarda böyle bir seçenek bulunmadığı için telefonunuzu yetkili bir servise götürerek batarya değişimi talep edebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere telefonlarınızın yavaş şarj olma sebeplerinden bahsettik. Umuyoruz yazımız sizler için faydalı olmuştur, herkese keyifli günler dileriz…